Video

REKLAMA

Partnerské weby

LOGO_vysocina_chutna

Střední škola obchodu a služeb Jihlava letos získala dva energetické OSKARY

eon_energy_globe_award_cr

Stejně jako v minulosti byla soutěž rozdělena do sedmi soutěžních kategorií: Země, Oheň, Voda, Vzduch, Mládež, Obec a Kutil. Sedm nejlepších právě svádělo boj o hlasy veřejnosti v internetovém hlasování, které probíhalo až do poloviny září na webu www.energyglobe.cz. Tyto hlasy jsou pak využity při určování celkového vítěze letošní soutěže, pro kterého je letos nově určena odměna ve výši 500.000,- Kč.

REKLAMA

Vedle hlasování na internetu o vítězi rozhodnou také diváci v sále a tříčlenná televizní porota při slavnostním vyhlášení. To letos proběhne 11. října ve Střešovické vozovně v Praze za účasti řady zajímavých hostů a atraktivních interpretů, kteří společně se zábavnými moderátory jistě vytvoří všem finalistům skvělou atmosféru. To, jak si jednotlivé projekty povedou ve velkém finále, budou moci s napětím sledovat i diváci doma u svých televizorů díky přímému přenosu České televize od 20.00 hod. na programu ČT1.

Výsledky KATEGORIE Mládež: projekty z oblasti ekologie, úspor energií a využívání obnovitelných zdrojů, které podporují ekologické myšlení mladých a veškeré takové aktivity uskutečněné mládeží či školami.

1. Škola česko-německého setkávání (Praha)Projekt: Projekt Vltava-Moldau

Žáci po celé ČR se starají o Vltavu. Oceněn za příkladnou kombinaci moderního pedagogického přístupu a ekologické osvěty na desítkách škol v republice. Dokázal totiž nadchnout stovky žáků pro smysluplnou, vzdělávací a ekologickou aktivitu.

2. Střední škola obchodu a služeb JihlavaProjekt: Mobilní informační centrum

Díky jihlavským studentům resp. jejich Mobilnímu informačnímu centru děti na základních školách získávají konkrétní představu o možnostech a výhodách obnovitelných zdrojů energie a jinak pro ně abstraktní technické výrazy získávají reálný obraz. Názorné příklady a neotřelé podání jsou nadějí, že pro ně bude ekologické myšlení a způsob života  v dalším životě snazší a přirozenější.

3. Střední škola obchodu a služeb Jihlava

 Projekt: Využití lničkového oleje pro výrobu bionafty v eko-zemědělství Student posledního ročníku přírodovědného lycea v Jihlavě, František Dolský, přihlásil do soutěže svou závěrečnou maturitní práci, ve které popisuje technologii výroby vlastní bionafty. Ve spolupráci s biofarmou Sasov představil projekt, který by mohl významně pomoci českým zemědělcům a zároveň citelně snížit vypouštění emisí skleníkových plynů. Ročně díky lničce seté ušetří přes 80 tisíc korun (ředěním nafty olejem a zkrmením odpadu zvířatům) a do ovzduší vypouští téměř o čtvrtinu méně zplodin. Případné rozšíření užívání bionafty mezi českými zemědělci tak slibuje přínos pro jednotlivce i pro kvalitu životního prostředí obecně.

Více informací včetně medailonků soutěžících škol a projektů na: http://www.energyglobe.com/cs_cz/eon-energy-globe-award-cr/aktualni-vitezove/nominovani-e-on-energy-globe-award-cr-2011/mladez/


Vysočina plná novinek a aktuálních informací

Jižní Čechy plné novinek a aktuálních informac

Facebook energytv.cz

 

REKLAMA