Video

REKLAMA

Partnerské weby

LOGO_vysocina_chutna

Z raziče se stal potrubářem

okd dl paskov ikona

Břetislav Vašíček uplatnil na novém místě jednu přednost bývalých horníků – zvyk podávat pracovní výkony. Všiml si toho jeho zaměstnavatel a vyslovil poptávku po dalších chlapech ze šachty.

REKLAMA

Teprve za pomoci programu Nová šichta, který uplatňuje bývalé zaměstnance OKD na trhu práce, získal Břetislav Vašíček z Petřvaldu nynější místo potrubáře v ostravské firmě Potrubí Seidler. Šachtu opustil po skoro čtvrtstoletí na jaře loňského roku; kvůli naplnění nejvyšší přípustné expozice (NPE), napsal měsíčník Horník.

„Fárat jsem začal už v šestnácti, v učení. Důlního elektrikáře, což byla moje profese, jsem po vyučení dělal snad jen měsíc. Pak jsem nastoupil k VOKD na čelbu s klasickou technologií,“ vzpomínal Vašíček, který poznal šachty Jeremenko a Antonín Zápotocký (později Důl Lazy, dnes Důlní závod 1-Karviná, lokalita Lazy).

Časem přestoupil ke kmenovému kolektivu OKD a razil s kombajny. Absolvoval i kombajnérský kurz a v hornictví končil jako zástupce hlavního předáka v kolektivu Ondřeje Špičky v úseku vedoucího Romana Pastuchy. „A hledal jsem práci. Jakoukoliv! Se synem pracujícím v bezpečnostní agentuře jsem chodíval hlídat na rockové koncerty, udělal si kurz k obsluze vysokozdvižného vozíku do nosnosti pěti tun, vyzkoušel výrobu vysokotlakých hadic, práci ve skladišti obilovin, zkoušel se dostat do bohumínských drátoven,“ konstatoval s tím, že jako svou hlavní přednost u potencionálních zaměstnavatelů uvedl to, co spousta bývalých horníků, „Jsem ze šachty zvyklý robit!“ konkretizoval ji Vašíček.

okd dl paskov

Foto: NWR

Prostřednictvím programu Nová šichta se z něj nakonec stal potrubář. „Moje práce jsou teď výkopy, pokládání potrubí, betonování a zasypávání. Jednu velkou zkušenost z havírny tady uplatňuji taky – a to používat při své práci rozum,“ popisoval Vašíček v ostravské koksovně Svoboda, kde fi rma Potrubí Seidler provádí už několik měsíců rekonstrukce potrubních řadů. Pracuje v šestičlenné partě dělníků, což je podobný počet, na který byl zvyklý na čelbových směnách v podzemí. Vyřazeného horníka si všiml také Petr Seidler a vzkázal po něm, že si dokáže při práci na zakázkách zadávaných jeho firmě Potrubí Seidler představit více chlapů ze šachty. „Šéf mi řekl, že by další tři čtyři bývalé havíře uplatnil,“ doplnil Vašíček.

Zdroj: iUHLI.cz

REKLAMA