Video

REKLAMA

Partnerské weby

LOGO_vysocina_chutna

V Kladně má vzniknout Univerzitní centrum energeticky efektivních budov

univerzitni_centrum_energetickych_staveb
Univerzitní centrum energeticky efektivních budov, které by zkoumalo možnosti ekologičtějších objektů, hodlá v Kladně vystavět České vysoké učení technické. Plán centra je k vidění na odboru životního prostředí kladenského magistrátu, řekl agentuře Mediafax mluvčí města Vilém Frček.

Výstavba nízkoenergetických nebo pasivních domů, tedy takových, které splňují dobrovolná, ale přísná kritéria energetických úspor při jejich provozu, se rozmáhá mezi jednotlivci i developery. V České republice ale chybí jednotná standardizace i metodika měření, a proto ČVUT hodlá využít kladenské centrum k testování energeticky efektivních budov v reálném měřítku a soustředění všech poznatků z této oblasti.

"Od projektu ČVUT si slibujeme užší spolupráci s průmyslem, širší zapojení podniků. Je to jedna z cest, kudy by se podnikání v Kladně mohlo ubírat," tvrdí primátor Kladna Dan Jiránek (ODS).

REKLAMA

Centrum má být převážně ze dřeva, v tamních kotlích se bude topit alternativními palivy a ohřev vody a elektřinu mají zajistit solární panely. Součástí plánů je i zeleň obklopující jednotlivé budovy.

Nedaleko Kladna již stojí nízkoenergetická budova, na kterou město přispělo 60 miliony korun a ve které se nachází Centrum ekologického vzdělávání.

foto: Office Islands

REKLAMA