Video

REKLAMA

Partnerské weby

LOGO_vysocina_chutna

Čína zakáže dovoz i prodej některých druhů klasických žárovek

diodova_zarovka_ikona

Čína od října roku 2012 zastaví dovoz a prodej některých druhů klasických žárovek. Informovala o tom v sobotu agentura Reuters s odvoláním na sobotní vydání šanghajského listu Securities Times.Státní plánovací komise zveřejnila záměr o postupném vyřazování klasických žárovek z provozu, které se bude realizovat v pěti letech.

REKLAMA

Místo klasických žárovek bude Čína podporovat používání ekonomičtějších zdrojů světla jako například nízkoemisních diod (tzv. LED).Od 1. října příštího roku se do Číny přestanou dovážet a z čínských obchodů zmizí více než 100-wattové žárovky. Zákaz prodeje žárovek nad 15 wattů pak vstoupí v platnost na podzim roku 2016.

Čína je největším výrobcem klasických i úsporných žárovek na světě. Nejnovější opatření plánovací komise je součástí úsilí o úsporu elektrické energie, zvýšené využíváním jejích obnovitelných zařízení, které se v zemi budují rychlým tempem. Podle listu Securities Times byl loni podíl Číny na světové produkci svítidel LED 85procentní, zatímco v roce 1996 dosahoval jen 20 procent.

Zdroj: MEDIAFAX


Vysočina plná novinek a aktuálních informací

Informace pro gurmány a milovníky jídla na Vysočině - Vysočinachutná

Facebook energytv.cz

REKLAMA