Video

REKLAMA

Partnerské weby

LOGO_vysocina_chutna

Japonci zastaví reaktor jaderné elektrárny Ohi

ohi_ikona_600x200

Japonská energetická společnost KEPCO kvůli poklesu tlaku zastaví provoz reaktoru jaderné elektrárny Ohi. Informovala o tom v sobotu agentura AFP.

REKLAMA

Provozovatel Kansai Electric Power Co. (KEPCO) oznámil, že "ručně zastaví reaktor č. 1 u elektrárny Ohi ve středním Japonsku kvůli dočasnému poklesu tlaku v záložní nádrži".
Tlak se sice už vrátil zpět na určenou hodnotu, společnost se však rozhodla reaktor pro jistotu zastavit, aby byl "dodržen nejvyšší stupeň bezpečnosti a aby se zjistila příčina".
Japonská firma neuvedla, kdy uvede reaktor zpět do provozu. K úniku radiace podle jejího prohlášení nedošlo. Zastavený reaktor je jedním ze čtyř reaktorů atomové elektrárny Ohi, jeho kapacita je 1,18 kilowattu.

Zastavení reaktoru nacházejícího se asi 350 kilometrů západně od Tokia by mělo být dokončeno v sobotu kolem 21. hodiny (14 hodin SELČ).

Japonsko, které se stále vzpamatovává z mohutného zemětřesení a tsunami, jež poškodily jadernou elektrárnu Fukušima, má celkem 54 reaktorů. Z nich je jich v provozu pouhých 19.

Zemětřesení o magnitudu 9,0 doprovázené vlnou tsunami zasáhly severovýchodní pobřeží ostrova Honšú 11. března. V elektrárně Fukušima nastalo několik explozí a začala z něj unikat radiace. Vláda vyhlásila evakuaci obyvatel v okruhu 20 kilometrů od elektrárny. Domovy musely opustit tisíce lidí a hrozí, že se do nich nebudou moci vrátit několik let.

Zdroj: MEDIAFAX

REKLAMA