Video

REKLAMA

Partnerské weby

LOGO_vysocina_chutna

Spočítejte si, jak přispíváte ke globálnímu oteplování

globalni_oteplovani
Každý člověk přispívá k emisím skleníkových plynů, které jsou považovány za hlavní příčinu globálních změn klimatu. Podle toho, jak bydlíme, cestujeme, co jíme a jak nakládáme s odpady, si pak můžeme spočítat, jakým dílem k oteplování planety "přispíváme".

Každý "příspěvek" člověka je možné sledovat podle takzvané uhlíkové stopy, která odpovídá jeho vlastní produkci skleníkových plynů v jednotlivých oblastech každodenního života. Patří sem spotřeba energie v domácnosti, v dopravě, v odpadech a také emise související s naším jídlem.

Ekologické sdružení Calla nabízí na adrese kalkulacka.zmenaklimatu.cz kalkulačku uhlíkové stopy, pomocí které lidé zjistí vlastní podíl na globálním oteplování. Výsledek si pak mohou porovnat s českým průměrem, ale také s uhlíkovou stopou běžného Evropana či obyvatele Země. Na stránkách také najdete rady, jak své emise snížit.

REKLAMA

Pro správný výpočet je dobré vzít si k ruce roční účet za elektřinu, teplo, plyn a další údaje o spotřebě energie ve své domácnosti.

Dotazník kalkulačky uhlíkové stopy je podrobný. První část je věnovaná bydlení. Musíte například vyplnit údaj, kolik lidí žije ve vaší domácnosti, jaké zdroje tepla využíváte. V části věnované dopravě odpovídáte na to, kolik vlastníte automobilů, motocyklů nebo sekaček na trávu nebo kolik najezdíte ročně veřejnou dopravou. Třetí část otázek v kalkulačce se věnuje vašemu stravování. Konkrétně jaká část z potravin, které konzumujete, pochází ze zahraničí nebo kolik z potravin si pěstujete. Poslední oblastí jsou odpady. Dotazník se věnuje tomu, zda oddělujete v kuchyni bioodpad a třídíte odpady ve vaší domácnosti.

Výsledná čísla vám pak ukážou, kolik tun oxidu uhličitého ročně vyprodukujete ve své domácnosti, v dopravě, svým stravováním a produkováním odpadů. Graf vám navíc porovná vaše výsledky s průměrem obyvatel Česka, EU a celé planety.

České domácnosti se na celkové spotřebě energie země podílejí více než jednou čtvrtinou. Číslo je ještě vyšší, pokud do něj započítáme osobní dopravu, způsob stravování a nakládání s odpady. Nejvíce energie v domácnosti spotřebujeme na vytápění (téměř 60 procent). Další čtvrtinou energie si zajišťujeme ohřev teplé vody a zbytek spotřebují spotřebiče na chlazení, vaření potravin, praní, žehlení a svícení. Doprava se na českých exhalacích oxidu uhličitého podílí přibližně deseti procenty.

zdroj: MEDIAFAX

REKLAMA