Video

REKLAMA

Partnerské weby

LOGO_vysocina_chutna

BLOG: Němci přijdou místo kopečku zmrzliny o bavoráka

solarni energie

Lidé v Německu zažívají pěkný průvan v peněženkách. Platí pořádné pálky za to, že si partička politiků usmyslela, že se bude elektřina vyrábět jen z větrníků a solárů. Navíc lidi, jak to tak bývá, pěkně obelhali.

REKLAMA

K napsání tohoto blogu mě inspiroval zajímavý článek z webu iuhli.cz s názvem "Přechod na OZE vyjde Němce pekelně draho".

Do roku 2025 zaplatí Němci za tzv. Energiewende tedy energetickou revoluci spočívající v přechodu od jádra a uhlí k obnovitelným zdrojům neskutečnou sumu 520 miliard eur, což je v přepočtu asi 14 bilionů korun. Průměrná německá rodina tak oproti stávajícím nákladům na elektřinu zaplatí navíc asi 676 tisíc korun. Za to se dá pořídit velmi pěkné auto, třeba i menší bavorák.

Přitom na začátku to mělo být všechno úplně jinak. Bývalý ministr životního prostředí Jürgen Trittin přitom v roce 2003 sliboval, že transformace nebude stát spotřebitele více, než kopeček zmrzliny měsíčně. No pěkně děkuju, to je teda pořádně drahá zmrzlina.

Hlavně je to ale klasika snad všeho, co se ohání slovy a zkratkami jako zelené, eko nebo bio. Na začátku jsou vždycky vzletná slova o tom, jak je třeba chránit zemi, jak je to moderní, jak jde o příští generace a kdesi cosi. Když se někdo ozve, kolik že to bude stát, je rychle umlčen tím, že skoro nic, a kdo protestuje, je zpátečnická fosilie.

A výsledkem jsou obrovské peníze, které putují z kapes nás všech do bezedných trezorů tajemných ekomiliardářů, kteří to všechno inkasují. U nás máme příklad tzv. solárního boomu, který nás vyjde na bilion, Němce jejich energiewende vyjde na 14 bilionů. A pozor, tím nic nekončí. Máme zde přece Pařížskou klimatickou konferenci, kvůli které budeme všichni platit snižování teploty o 2 stupně, u nás zase Brabec zkouší prorazit s tzv. antifosilním zákonem. Zase nám všichni tvrdí, že to nebude stát skoro nic a že je to moderní a ekologické a v zájmu příštích generací. Když se ozvete proti, tak vás označí...moment, to už jsem přece psal. No jo, jenže ono se to opakuje pořád dokola. Holt pár zelených poručí větru dešti a my to všechno zaplatíme. Tak já jdu radši na zmrzlinu, než bude stát víc než bavorák.

autor: David Beneš

REKLAMA