Video

REKLAMA

Partnerské weby

LOGO_vysocina_chutna

Studie Teplárny České Budějovice: Spalování plynu je a bude drahé

plyn_varic
Jakékoliv větší spalování plynu je momentálně, i s výhledem na ceny plynu, neekonomické ve srovnání se spalováním uhlí nebo vytápění biomasou či horkovodem. Vyplývá to ze studie společnosti G-Team, která své závěry představila akcionářům Teplárny České Budějovice.


INVESTIČNÍ VARIANTY AKCIOVÉ SPOLEČNOSTI TEPLÁRNA ČESKÉ BUDĚJOVICE
Akciová společnost Teplárna České Budějovice má šest investičních variant, z nichž čtyři lze považovat za základní. Tvoří je různé kombinace spalování uhlí a plynu, případně i v kombinaci s horkovodem z jaderné elektrárny Temelín nebo zamýšleným kotlem na biomasu. K těmto závěrům dospěla poradenská společnost G-Team, když akcionářům českobudějovické Teplárny představila závěry své studie zaměřené na optimalizaci zdrojů, sloužících k výrobě tepla, případně elektřiny.

O vybudování temelínského horkovodu do krajské metropole, podobně jako o stavbě teplárenského zdroje na spalování biomasy, ale rozhodnutí ještě nepadla. Podle studie není biomasa technologicky nutná, ale je ekonomicky poměrně výhodná.

REKLAMA

Uhlí, na jehož dodávky má Teplárna smlouvu až do roku 2021, by mělo zůstat jejím základním palivovým zdrojem, doporučuje studie. Předpokládá ale i růst ceny průměrného prodeje tepla, má-li firma zvládnout finančně náročné investice v řádech stovek miliónů korun, zajistit jejich návratnost a udržet současný zisk, pohybující se ročně kolem sta miliónů korun.

„Jisté je, že odsíření uhelného kotle K11 do roku 2016 je nutností. Ostatní kroky jsou na rozhodnutí akcionářů. Ti by se měli nejpozději do druhého čtvrtletí 2012 rozhodnout, zda k vytápění části města využijí i temelínský horkovod nebo postaví nový fluidní kotel,“ uvedl Ludvík Svítek, výkonný ředitel G-Teamu.

Na základě srovnatelných údajů studie konstatovala nízké zadlužení Teplárny, nadprůměrnou návratnost vlastního kapitálu a stabilní aktivní hospodářský výsledek.

„I když v diskusi mimo pozitivních ohlasů zazněla i kritika některých prezentovaných závěrů, lze konstatovat, že proti nim v obecném slova smyslu nebyly vzneseny žádné zásadní námitky. Je tedy zřejmé, že studie vytváří předpoklady pro přijetí optimálních kroků k rozvoji společnosti jejími orgány. Jsem rád, že jsme setkání akcionářů uspořádali. Jeho cílem bylo nabídnout širší, ucelený pohled na další rozvoj firmy, jejímž základním posláním je výroba tepla pro krajské město," uvedl Josef Průcha, předseda představenstva teplárny.

zdroj: MEDIAFAX

REKLAMA