Video

REKLAMA

Partnerské weby

LOGO_vysocina_chutna

Lidé s moderními kotli shánějí ořech 2

kotel ikona

Dotace na moderní automatické kotle pro domácnosti mají zajímavý vedlejší efekt. Všichni poptávají hnědé uhlí ořech 2, a to není.

REKLAMA

Ministerstvo životního prostředí prostřednictvím krajů v posledních letech masivně dotuje pořízení nových ekologičtějších kotlů pro rodinné domy. Do roku 2020 je z peněz EU k dispozici devět miliard korun, které by mohly pokrýt až sto tisíc nových kotlů. Na nové topeniště lze získat maximálně 127,5 tisíce korun – v případě uhlí je možné pořídit jen nejmodernější kotel tzv. 5. emisní třídy a výše dotace bude do 105 tisíc korun. Do roku 2022, kdy začne platit úplný zákaz topení ve starých kotlích na tuhá paliva (emisní třída 1. a 2.), se v ČR musí vyměnit celkem asi 300 tisíc kotlů, uvedl Ústecký deník.

Ti, kteří už pořídili moderní kotel na uhlí, přitom řeší nečekaný problém. Roste poptávka pro „ořechu dvojce“, tedy drobnějším hnědém uhlí, které je do nových kotlů ideální. Distributoři ale nestíhají. „Dodávky ořechu dvojky opravdu váznou. Doly dodávají uhlí hlavně do elektráren a lidé na vesnicích pak nemají čím topit. To není v pořádku,“ uvedla Iveta Prokopcová ze společnosti Liabet v Nýřanech na Plzeňsku. Až čtrnáct dní se čeká na dvojkový ořech třeba na Olomoucku. Jinde je čekací doba většinou do týdne.

kotel

Foto: wikipedia.org

Část zákazníků, hlavně v severním pásu republiky, se proto snaží poptávat i levnější, byť méně kvalitní polské uhlí. To jim však nepomůže. „Poláci nedělají tzv. dvojku a jedničku, která se používá v automatických kotlích. Polské uhlí je vhodné pouze k topení v jednoduchých centrálních kamnech,“ upozornil Dan Bernat, jednatel společnosti Bernat paliva, která má pět uhelných skladů na území Libereckého, Královéhradeckého a Středočeského kraje.

Uhlí využívá k topení podle dat ze sčítání lidu z roku 2011 zhruba 346 tisíc domácností. Vláda předloni rozhodla, že se limity těžby uhlí na severu Čech prolomí pouze v dole Bílina (skupina ČEZ). V ČSA, kde těží Severní energetická, zůstávají zachovány. Do roku 2021 tak přijde o práci v dolech 1769 zaměstnanců. Za limity se nachází 750 milionů tun hnědého uhlí, největší hnědouhelné ložisko v ČR.

Zdroj: iUHLI.cz

REKLAMA