Video

REKLAMA

Partnerské weby

LOGO_vysocina_chutna

VIDEO: Jihlava oslavila Den Země

den_zeme_01_iko-energy
Dva dny před datem, kdy svět slaví Den Země (22.dubna), oslavila tento svátek věnovaný Zemi i Jihlava. Masarykovo náměstí zaplavily stánky, kde se lidé mohli dozvědět něco více o dopadu ničení životního prostředí, ale především o možných cestách řešení. 



Například - v Ekoinfocentru si mohli návštěvníci prohlédnout ukázky a vzorky ekologicky šetrných výrobků. K vidění byly například i izolace z ovčí vlny, které se v současnosti využívají i ve školách a školkách k pročištění vzduchu od zdraví škodlivých chemikálií. Občanské sdružení Ekodomov si připravilo putovní divadelně osvěttový pořad Vivat Compostela aneb bioodpady pro zachování zdravé půdy.

REKLAMA

DEN ZEMĚ

Den Země je den věnovaný Zemi, který se každoročně koná 22. dubna. Tento svátek je ovlivněn původními dny Země, které se konaly při oslavách jarní rovnodennosti, 21. března, a oslavovaly příchod jara. V moderním pojetí jde o ekologicky motivovaný svátek, upozorňující lidi na dopady ničení životního prostředí, a rozvíjející diskuzi o možných cestách řešení. V poslední době byla několikrát vyslovena myšlenka, že by svátek bylo lépe posunout na letní slunovrat, protože by hezké počasí přilákalo více lidí. Nezdá se však pravděpodobné, že by se našla vůle měnit již zavedené datum.

 

OSN začala Den Země slavit v roce 1971. Od roku 1990 pak vedle Ameriky začal tento svátek slavit i zbytek světa a 22. duben se stal Mezinárodním dnem Země.


 

Dále pak Chaloupky o.p.s. dětem ukázaly naklíčené rostliny (řeřichu, pohanku, vojtěšku, hrách…), které mohly samozřejmě i ochutnat. Kdo měl z malých návštěvníků zájem, mohl si odnést s sebou domů obálku se semínky vybrané rostliny a s návodem na klíčení.

PODÍVEJTE SE, JAK JIHLAVA OSLAVILA DEN ZEMĚ!

REKLAMA