Video

REKLAMA

Partnerské weby

LOGO_vysocina_chutna

Technologie

Veolia Energie ČR bude spolupracovat na platformě pro uhelné regiony

Moravskoslezský kraj se připravuje na přechod k čistší energii a přihlásil se k evropské platformě na podporu rozvoje uhelných regionů. Do přípravy strategie na zmírnění regionálních dopadů odklonu od využívání fosilních paliv se zapojí i Veolia Energie ČR.

 Dohodli se na tom zástupci firmy s náměstkem hejtmana Moravskoslezského kraje Jakubem Unuckou při jeho návštěvě ostravské Elektrárny Třebovice. Náměstek pro chytrý region spolu s ředitelem Moravskoslezského energetického centra Rostislavem Rožnovským si prohlédli hlavní části výroby tepla a elektřiny, včetně dispečinků, odsíření a dalších ekologických opatření.

Nová platforma pro uhelné regiony má pomoci evropským zemím, regionům, subjektům i pracovníkům postavit se výzvě, kterou představuje potřebná hospodářská transformace při přechodu na čistou energii. „Je to příležitost pro kraj i zdejší firmy realizovat rozvojové plány s významným přínosem pro životní prostředí, zavádět moderní technologie v oblasti využití obnovitelných zdrojů, ekologické inovace a vyspělé technologie zpracování uhlí, aniž by to mělo negativní dopad na naše odběratele, zejména domácnosti,“ uvedl Marcel Vrátný, technický ředitel společnosti Veolia Energie ČR.

Místopředseda Evropské Komise odpovědný za energetickou unii Maroš Šefčovič při vzniku platformy prohlásil: „Výzvy, kterým uhelné regiony EU čelí, lze řešit pouze v partnerství se všemi subjekty působícími na místě. Chceme úzce spolupracovat se zúčastněnými stranami na vnitrostátní, regionální i místní úrovni s cílem podpořit strukturální transformaci, k čemuž využijeme konkrétně uzpůsobená řešení a veškeré prostředky, které máme k dispozici.“ Do uhelných regionů by v příštích letech mohly na transformaci směřovat desítky miliard korun.

Česká dopravní infrastruktura nepočítá s elektromobilitou, šanci promeškala při opravě D1

elektrovozidloPodíl automobilů s čistě elektrickým pohonem zatím na českém trhu roste pomalu. Jednou z hlavních příčin je nedostatečně rozvinutá infrastruktura. Na dobíjecí stanice elektromobilů stát zapomíná i při současné rekonstrukci hlavního dálničního tahu České republiky, dálnice D1. Oproti západním zemím, které počítají s nástupem elektromobility v blízké budoucnosti, anebo ji vnímají již jako současný trend, tak Česku opět ujíždí vlak. Usnadnit elektromobilitě cestu ke spotřebitelům se přitom snaží i české firmy, například inženýrská společnost DEL ze Žďáru nad Sázavou, která vyvinula unikátní dobíjecí stanice pro elektromobily.

Číst dál...

Češi vyvinuli unikátní rychlonabíječky elektromobilů, plánují vybudovat celosvětovou sít

rychlonabijecka del TZ egtv ikona

Česká inženýrská společnost DEL ze Žďáru nad Sázavou vyvinula unikátní nabíjecí stanici elektromobilů. Vysokokapacitní „rychlonabíječka“ na principu stejnosměrného proudu dokáže dobít baterie na více jak 95 % jejich kapacity, na rozdíl od ostatních zařízení na trhu, která ve většině případů přestávají dobíjet baterie po dosažení 90 % kapacity.

Číst dál...

Zlín jde s dobou. Pro jízdy v centru pořizuje elektromobil

elektromobil nabijeci stanice egtv

Menší provozní náklady a především mnohem větší ekologičnost. To jsou hlavní výhody elektromobilů. Na druhé straně vah je však jejich vyšší pořizovací cena. Magistrát města Zlína nyní zkušebně pořídil nákladní vozidlo – elektromobil pro Odbor městské zeleně. Další vozidlo bude během tohoto roku pořízeno pro Odbor vnitřní správy. Právě například vozidla těchto odborů vykonávají zpravidla jen krátké pojížďky ve městě, a jsou tedy zbytečně zdrojem zvýšeného množství výfukových zplodin.

Číst dál...

Na každé CNG auto mohou kraje a obce dostat podporu 50 tisíc korun

cng energy

Ministerstvo životního prostředí (MŽP) dnes vyhlásilo výzvu pro kraje a obce na nákup vozidel na alternativní pohon. Podpora pro osobní auta do 3,5 tuny na CNG činí 50 000 korun, dalších 10 000 korun lze získat na ekologickou likvidaci starého vozu. Žadatelé z řad obcí, krajů a jimi řízených organizací si rozdělí na vozy na CNG celkem 20 milionů korun. Příjem žádostí poběží do 31. 3. 2017. Plynárenské společnosti jsou připraveny nabídnout i individuální projekty pro jednotlivé radnice nebo instituce. V ČR je dnes motoristům k dispozici již 133 plnicích CNG stanic a jezdí u nás více než 15 tisíc CNG vozidel.

Číst dál...

REKLAMA